Pripreme za trajno otvaranje graničnog prelaza Vrbica-Valkanj

Print Friendly

Intenzivno se odvijaju radovi na mestu nekadašnjeg međudržavnog graničnog prelaza Vrbica-Valkanj, između Srbije i Rumunije, koji je zatvoren pre deceniju, ulaskom Rumunije u EU. Taj prelaz trebalo bi uskoro da ponovo bude trajno otvoren u okviru sporazuma vlada Srbije i Rumunije, uz još dva: Jaša Tomić-Fenj i Nakovo-Lunga.

Za nekoliko dana radovi će biti završeni (Fotografija: M. Mitrović)

Za nekoliko dana radovi će biti završeni (fotografija: M. Mitrović)

Predsednik čokanske opštine Ferenc Balaž kaže da se radi na infrastrukturi i izgradnji kontrolnih punktova koji će biti na našoj strani graničnog prelaza.

Mimo tog dela, ovde se izvode radovi na telekomunikacionom sistemu, elektrifikaciji i obnavlja se objekat carinarnice koji se koristio na bivšem graničnom prelazu, a funkciju će imati i na budućem. Put na samom graničnom punktu se razdvaja u dva kraka za izlazak i ulazak u zemlju, između kojih će biti postavljen kontejner gde će se obavljati pasoška kontrola. Svi radovi će biti okončani u narednih nekoliko dana – uveren je Balaž.

Povremeno otvaranje u minulih godinu dana potvrdilo je opravdanost ovog prelaza, što je potencirala i rumunska strana. Balaž smatra da će za čokansku opštinu i ceo Severnobanatski region otvaranje granice sa komšijama iz Rumunije puno značiti za promet ljudi i robe, a otvara i perspektivu za intenzivniji razvoj.

Radove na izgradnji graničnog prelaza, prema standardima EU, finansiraju JP “Putevi Srbije” i čokanska opština, a prema rečima Balaža, obećanja za učešće u finansiranju dala je i Pokrajinska administracija.

Završetkom ovih radova, neophodnih za otvaranje graničnog prelaza, neće se završiti sva ulaganja. U toku je izrada projekta za dalja investiranja u ovaj prelaz, sa kojim ćemo konkurisati kod IPA fondova, a odnose se na dodatno opremanje – najavio je Ferenc Balaž.

dnevnik.rs | M. Mitrović