Почетак рада Инфо-центра у кикиндској Градској кући

Print Friendly

У оквиру INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Румунија – Србија и пројекта “Мрежа подршке мобилности радне снаге у прекограничном подручју”, озваничен је почетак рада Инфо-центра.

Саша Танацков, члан Градског већа задужен за локални економски развој, саопштио је да ће се Инфо-центар налазити у Градској кући:

– Наши суграђани, житељи овог дела Баната, али и представници фирми, биће у прилици да, на једном месту, добију све релевантне информације о мобилности радне снаге. Превасходни интерес локалне самоуправе јесте да послодавце из Румуније мотивишемо да овде отварају производне погоне. Долазак “Зопаса” у наш град то је несумњиво потврдио. Важно је и да наши људе схвате да је за рад у иностранству потребно остварити одређене предуслове. Конкретно, у случају наших држава, неопходно је да румунски Сенат ратификује Споразум којим се регулишу све одредбе које се тичу радног односа. Српски парламент је прошле године усвојио овај важан документ – указао је Танацков и додао да се залажу и да гранични прелаз Наково – Лунга буде отворен 24 сата, и да туда саобраћају камиони и аутобуси:

– То би извозно оријентисаним фирмама, попут фабрике “Тоза Марковић” или погона “Зопас” у нашем граду, појефтинило трошкове превоза. Од почетка отварања, овај прелаз је користило више од пола милиона људи – прецизирао је Танацков.

Менаџерка овог пројекта испред румунског парнера, Дајана Бузату, саопштила је да у овом тренутку Жупанији Тимиш недостаје између 1.500 и 2.000 радника и навела да је за бржи проток радне снаге, роба и капитала неопходно да гранични прелаз Наково – Лунга ради 24 сата.

Тибор Хорват , директор Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Севернобанатског управног округа, указао је и на конкретне бенефите које су захваљујући овом пројекту остварили наши суграђани:

– Програмом бесплатног учења румунског језика било је обухваћено 68 лица која припадају групи теже запошљивих. Више од половине је, захваљујући и познавању румунског језика, дошло до радних места – казао је Хорват и подсетио да овај пројекат реализују Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Севернобанатског управног округа, Трговинско-индустријска и пољопривредна комора жупаније Тимиш и Град Кикинда.

kikinda.org.rs