Најава манифестације “Дани лудаје”

Print Friendly

Овогодишњу манифестацију “32. Дани лудаје” која ће се одржати од 21. до 24. септембра у Кикинди, на конференцији за медије у Привредној комори Србије, представиће Станислава Хрњак, помоћница градоначелника Кикинде и Маријана Мирков из Канцеларије за туризам Кикинда. Манифестацију ће најавити и деца из вртића “Бамби”, женска певачка група “Мелизми”, Кикиндски тамбурашки оркестар, као  и чланови Академског друштва за неговање музике “Гусле”, а биће представљени традиционални укуси северног Баната у виду пите бундеваре.

http://www.kikinda.org.rs/Images/UserFiles/Image/vesti_galerija/5269/IMG_4080-w1024-h768.jpg

Промоција “Дана лудаје” одржана је и у Зрењанину и Новом Саду

Организатори манифестације ове године очекују, oсим великог броја домаћих посетилаца, и долазак више од 10.000 гостију из суседне Румуније, као наставак прошлогодишњих позитивних трендова када је манифестацију за три дана посетило више од 40.000 туриста из Србије и држава у окружењу.

“Дани лудаје” су јединствена туристичка манифестација која се прославља у Кикинди још од 1986. године када су измерене прве најтеже бундеве, а кувари и конобари су у тада надалеко чувеном хотелу “Нарвик” у Кикинди направили различите ђаконије од “банатске банане” – лудаје. Од тада до данас манифестација је прерасла из локалног градског такмичења кикиндских и севернобанатских љубитеља тикве до балканског шампионата чији се остварени резултати шаљу и у “World Pumpkin Confederation” u Канаду и “Collins”, САД, где учествују у такмичењу за званичан светски рекорд у величини узгојеног плода.

Тако већ 31 годину, крајем лета и почетком јесени, Кикинда захваљујући бундеви постаје живо туристичко место са мноштвом активности. На “Данима лудаје” Кикинђани и остали узгајивачи тикве из региона надмећу се чија је лудаја најдужа и најтежа. Манифестација представља спој прошлости и традиције, са намером да се и у будућности сачува нематеријално културно наслеђе северног Баната. Током четири дана трајања манифестације наступају поп-рок и фолк музичари, као и уметници класичне музичке сцене, врше се промоције књига, изводе се игре домаћих али и гостујућих фолклорних група, све праћено великом привредном изложбом у организацији кикиндских предузетника.

У предвечерје финалног дана стручни жири мери чија је лудаја најдужа и најтежа: досадашњи рекорд у дужини држи тиква од 283 cm, а најтежа лудаја до сада измерена у Кикинди вагала је чак 507 Кг, измерена током 29. “Дана лудаје” 2014. године.