Одржана Почетна конференција пројекта “Мрежа подршке мобилности радне снаге у прекограничној области”

Print Friendly

У уторак је у седишту Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Севернобанатског управног округа одржана почетна конференција пројекта “Мрежа подршке мобилности радне снаге у прекограничном подручју“.

Пројекат спроводе:

у оквиру Interreg – IPA CBC програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.

На конференцији су представљени циљеви и садржина пројекта, као и активности које ће бити спроведене, међу којима су обука за незапослена лица (која садржи и учење румунског језика) ради ефикаснијег проналажења запослења у пограничној области; сајмови запошљавања у Темишвару и Кикинди, са домаћим и румунским послодавцима; отварање инфо-станица са циљем информисања незапослених о могућности запошљавања у пограничној области и друге.

Наведене активности биће спроведене у наредних 14 месеци.

Вршилац дужности директора Привредне коморе Србије - Регионалне привредне коморе Севернобанатског управног округа Тибор Хорват

Вршилац дужности директора ПКС – РПК Севернобанатског управног округа Тибор Хорват (фото: Д. Гавранов, kikindske.rs)

Вршилац дужности директора Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Севернобанатског управног округа Тибор Хорват рекао је да ће између 70.000 и 80.000 евра бити употребљено за обуку незапослених лица, али и за Сајмове запошљавања.

“Током октобра, у Кикинди ће се одржати Сајам запошљавања на којем се планира присуство румунских послодаваца. Наша радна снага имаће могућност да учи румунски језик, што ће им бити значајна предност приликом запошљавања.

Члан Градског већа Саша Танацков

Члан Градског већа Саша Танацков (фото: Д. Гавранов, kikindske.rs)

Обука је планирана за 60 особа. Предност ће имати лица која припадају групи теже запошљивих” – навео је Хорват.

Члан Градског већа Саша Танацков оценио је да овај пројекат има високопрактичну употребу:

“Већ годинама предано радимо на отварању границе и њеном “размекшавању”, у смислу трансфера радне снаге. На подручју жупаније Тимиш нема довољно радника, а Кикинда у тој чињеници треба да тражи своју шансу и понуди недостајућу радну снагу.

Што се локалне самоуправе тиче, определили смо се да доводимо инвеститоре из Румуније” – рекао је Танацков.

Прилог РТВ Рубин: