Analiza spoljnotrgovinskog poslovanja u periodu januar-septembar 2014. godine

Print Friendly

Od početka godine do kraja septembra, sa područja opština Kikinda, Novi Kneževac i Čoka, 61 preduzeće izvozilo je u 40 država. Izvoz u Mađarsku vredan je 23,4 miliona evra, što je 20% od ukupnog izvoza; u Sloveniju je izveženo roba i usluga u vrednosti od 21,3 miliona evra, što čini 18% od ukupne izvozne vrednosti; u Nemačku 13 mil. evra (12%), Rumuniju 12 mil. evra (11%), Bosnu i Hercegovinu 11 mil. evra (10%)…

U navedenom periodu, najveći severnobanatski izvoznik je proizvođač alumunijumskih odlivaka za automobilsku industriju, d.o.o. “Le Belier“, Kikinda. “Le Belier” grupacija, koje je ovo privredno društvo član, u ovoj godini u njega ulaže značajne ivesticije kojima će se, između ostalog, omogućiti sprovođenje kompletnog proizvodnog procesa – od livačkih radova, termičke, mašinske i dr. obrade, do gotovog proizvoda – u kikindskoj fabrici, stvarajući uslove za zapošljavanje 70 radnika različitih profila.

Vrednosti izvoza severnobanatskih privrednih društava d.o.o. “Le Belier“, Kikinda i d.o.o. “Livnica Kikinda AI” koje je član slovenačke “Cimos” grupe, zajedno čine čak 70% od ukupne izvozne vrednosti koju ostvaruje privreda severnog Banata.

Nakon vodećih, slede d.o.o. “EMMEPI”, Kikinda; prehrambena industrija a.d. “Aleva” iz Novog Kneževca; a.d. “Kikindski mlin“, Kikinda; a.d. “Toza Marković“, Kikinda; a.d. “Banini“, Kikinda; a.d. “Duvanska industrija Čoka“, Čoka; d.o.o. “Livnica mašinogradnja“, Kikinda; d.o.o. “Grindex“, Kikinda; d.o.o. “Autoflex-livnica“, Čoka; italijanski proizvođač potrošnog materijala za štampače d.o.o. “Gigraphix” iz Kikinde, d.o.o. “Labinprogres – TPS” iz Novog Kneževca i dr.

Najviše deviza doneli su delovi za klipne motore; zatim ostali delovi i pribor za motorna vozila; kočnice, servo kočnice i delovi za disk kočnice; ženske čarape; crep; delovi karoserija; sušeni duvan; kukuruz; biskviti i drugi konditorski proizvodi; brašno, delovi prikolica, itd.

Privrednici sa područja Kikinde ostvaruju 91% od ukupnog severnobanatskog izvoza, tj. 102,6 miliona evra. Potom slede novokneževačka privredna društva sa 5,4 miliona evra (4,8%) i čokanska sa 4,7 miliona evra (4,2 odsto).

Što se uvoznika tiče, bilo ih je 79 koji su dobra uvezli iz 56 država. Prevashodno za nabavku sirovina u inostranstvu, najviše je potrošilo d.o.o. “Livnica Kikinda AI“, a za ovim severnobanatskim privrednim društvom slede d.o.o. “Le Belier“, d.o.o. “EMMEPI” (uvoz ženskih čarapa kao poluproizvoda), d.o.o. “Promedia“, a.d. “Kikindski mlin“, a.d. “Aleva” i dr.

Najviše deviza utrošeno je za nabavku sirovog aluminijuma – 6,3 miliona evra; nedovršenih kočnica, servo kočnica i delova za disk-kočnice – 4,9; ženskih čarapa – 4,8; otpadaka i ostataka aluminijuma; strugotine, opiljaka od gvožđa ili čelika…

Privredna društva iz najveće severnobanatske opštine uvezla su dobra vredna 44,7 miliona evra (što je 93,1% od ukupnog severnobanatskog uvoza), iz novokneževačke 2,2 miliona evra (4,7%), a čokanske 1 milion evra (2,2%).

Privrednici iz opština Kikinda, Čoka i Novi Kneževac nastavljaju trend suficita u poslovanju sa inostranstvom, pošto su u periodu prvih devet meseci 2014. godine izvezli robu vrednu 112.766.807 evra, dok je u istom periodu uvoz bio 47.986.379 evra, te je time ostvarena zarada od 64.780.428 evra.