Пројекат “Истражи свој бизнис – фаза 2”

Print Friendly

Пројекат “Истражи свој бизнис – фаза 2” се реализује у оквиру тематске грант шеме “Подршка иновативним приступима повећања запошљавања и запошљивости младих”, а у склопу Пројекта “Подршка спровођењу Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике у Републици Србији са фокусом на политику запошљавања и повећања запошљивости младих”. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва спроводи пројекат у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством омладине и спорта, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Партнери су институције и организације из јавног и приватног сектора: Регионални едукативни центар – Банат (“РЕЦ Банат”), Регионални центар за друштвено-економски развој Банат, “Bus Computers” д.о.о. Кикинда; Књиговодствени биро “Маринков”, Кикинда; “Класа” д.о.о. Нови Сад; Адвокат Марко Пекић, Нови Сад, “Панон С” д.о.о. Стара Пазова и Адвокат Дејан Станић, Стара Пазова. Пројекат се реализује уз подршку Града Кикинде, Града Новог Сада, Општине Стара Пазова и надлежних филијала Националне службе за запошљавање (Филијале Кикинда, Нови Сад и Стара Пазова).

Основни циљ пројекта је смањење дугорочне незапослености и повећање запошљивости младих незапослених лица на територији 3 локалне самоуправе у Војводини и развој АП Војводине као напредног друштва заснованог на знању.

Пројектом је предвиђено да укупно 30 младих незапослених лица са територије северног Баната, похађа основну обуку из предузетништва у трајању од десет дана. Након тога ће се одржати Елиминационо такмичење, на којој ће Стручна комисија одабрати 10 најбољих учесника са најбољим пословним идејама који ће се квалификовати у наредну фазу пројекта – Напредну обуку из предузетништва. Током двомесечне напредне обуке, кроз специфичан менторски рад са акредитованим менторима из регионалне развојне агенције и пројектним партнерима из приватног сектора, учесници ће комплетно припремити и до детаља развити своје пословне планове. Њихове пословне планове ће оценити Стручна комисија на Финалном такмичењу и изабрати 4 најбоља учесника који ће након регистрације привредних субјеката добити вредне награде. Све обуке ће се одржавати у Кикинди. У случају довољног броја учесника, може се формирати група и у неком другом месту у Северном Банату.

Учесници пројекта стичу право на:

  • Бесплатну основну обуку из предузетништва – укупне вредности 345.000 РСД – свих 30 учесника;
  • Бесплатну напредну обуку из предузетништва – укупне вредности 172.500 РСД – свих 30 учесника;
  • Новчану награду за четворо првопласираних на Финалном такмичењу у бруто износу од:
    ⇒ 230.000 РСД (за освојено 1. и 2. место);
    ⇒ 180.000 РСД (за освојено 3. и 4. место);
  • Нефинансијску консултантску подршку од стране пројектних партнера у првих годину дана пословања.

Спровођење пројектa траје 12 месеци, а укупни буџет пројекта је 26.000 CHF (швајцарских франака).

Детаљније информације у вези са Јавним позивом доступне су на Интернет адреси Регионалног едукативног центра – Банат.