Отварање француске фабрике д.о.о. “Mecafor Products” у Кикинди

Print Friendly

Врпцу су свечано пресекли премијер Србије, амбасадор Француске у Србији Кристин Моро и градоначелник Кикинде Павле Марков, у присуству власника и председника УО компаније д.о.о. “Mecafor Products” Николаса Гросдидијеа.

Премијер је том приликом истакао да Србија и Француска развијају све боље економске односе, уз пораст трговинске размене из године у годину, због чега ће наша земља француским компанијама обезбедити најбоље могуће услове за улагање.

Он је, у складу са тим, упутио позив француским инвеститорима да и даље улажу у нашу земљу.

Према његовим речима, отварање француске фабрике и одлука да Кикинда добије подзону са истим условима као што их има Слободна царинска зона у Суботици само је почетак индустријске зоне у том граду.

“То је велика предност за потенцијалне инвеститоре”, оценио је премијер и најавио да би за три-четири месеца у Кикинду требало да дође још једна компанија која би запослила 400 радника.

Вучић је подсетио на то да је на граници са Румунијом отворен гранични прелаз, али да ради само 12 часова, о чему ће разговарати са премијером те земље 10. новембра, у Темишвару.

“На састанку ће једна од тема бити и Кикинда. Покушаћемо да се договоримо и направимо прелаз за камионе, робу и аутобусе који ће радити 24 часа јер бисмо тиме додатно допринели улагању у читав Банатски округ”, објаснио је он.

Премијер је исказао захвалност председнику Владе Француске Мануелу Валсу на пријему у септембру, истичући да је то велика част за њега лично и за Србију.

Према његовим речима, стање у државном буџету никад није било боље, што ствара услове да се са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), која је од данас у посети Србији, разговара о повећању плата у јавном сектору и пензија.

Ти резултати не би били тако добри да није инвеститора који послују у Србији, указао је он, нагласивши да све зависи од нас, наше марљивости, труда и енергије.

Амбасадор Француске у Србији Кристин Моро је, истичући да постоји велико интересовање француских привредника за Србију, изразила очекивање да ће талас француских инвестиција у наредном периоду бити још већи доласком нових фирми у Србију.

Робна размена између две земље бележи пораст, истакла је она и прецизирала да је у 2015. години она била већа за 80 одсто у односу на 2010. годину, када је износила 750 милиона евра.

Према њеним речима, француска предузећа су свесна предности географског положаја Србије, квалитета радне снаге и начина на који их дочекују власти у Србији.

Кристин Моро је поручила и да ће Француска наставити да пружа велику подршку процесу европских интеграција Србије.

Гросдидије је истакао да је компанија “Mecafor” у Србији пронашла дубоку укорењеност индустрије, висок ниво техничке културе и квалификовану радну снагу.

Поред тога, како је рекао, власти су нам олакшале овај пројекат, тако да је, након неколико година у Сенти, изграђено постројење у Кикинди, чиме је ова компанија ојачала своје место у Србији.

Та компанија је један од водећих произвођача металних делова за ауто-индустрију у Европи и запошљава 120.000 радника широм света.

Фабрика је изграђена у индустријској зони у Кикинди и простире се на плацу од 48.000 квадрата, за који је “Mecafor” издвојио 30 милиона динара.

Реч је о гринфилд инвестицији, а ова компанија планира да повећа број радника у фабрици.

У кикиндском погону биће ангажовано 55 радника, углавном некадашњих ливничара, а планирано је да се број запослених повећава са ширењем посла.

За бројне привреднике из Француске и осталих европских земаља организован је обилазак важних градских локација и новоизграђених индустријских зона, као и пословни форум са презентацијом инвестиционих могућности Кикинде.

Влада Републике Србије