Milion evra za opremanje prelaza Nakovo – Lunga

Print Friendly

Sporazum o saradnji na izgradnji i opremanju tri granična prelaza između Srbije i Rumunije, koji su, u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, nedavno potpisali zvaničnici opština Kikinda, Čoka i Sečanj, osnov je buduće rekonstrukcije prelaza Nakovo-Lunga, Vrbica-Valkanj i Jaša Tomić-Fenj.

Za neophodne radove na ovim prelazima, biće opredeljeno oko 4,2 miliona evra. Od te sume je za prelaz Nakovo-Lunga namenjeno milion evra. Obiman posao obaviće se u okviru programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, za period od 2014. do 2020. godine:

Granični prelaz Nakovo-Lunga, zahteva najmanje intervencija na srpskoj i rumunskoj strani. Na našoj strani, treba da se do same granice dovede optički kabel. Potrebne su i tri izlazne i ulazne kolovozne trake na obe strane. Naš je predlog da, u cilju racionalnog poslovanja, postoji jedinstven objekat. U njemu će biti smeštene obe carinske službe i pripadnici granične policije Srbije i Rumunije – kaže Saša Tanackov, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam.

Prelaz Nakovo-Lunga, ponovo će biti otvoren tokom “Vidovdanskih svečanosti” koje se u Nakovu održavaju od 27. do 29. juna.