Predstavljanje severnobanatske privrede na sajmu “AGRA 2016.”

Print Friendly

Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj i promociju Grada Kikinde organizovao je besplatan nastup kikindske prehrambene industrije i pratećih sadržaja na 54. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije i poljoprivrede u Gornjoj Radgoni u Sloveniji na kome su učestvovali najznačajniji kikindski privrednici iz ovog sektora. Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, Grad Kikinda je bio jedini predstavnik gradskih i opštinskih uprava iz Pokrajine koji je organizovao nastup svojih privrednika, a gradskoj promociji pridružila se i Regionalna privredna komora Kikinda promovišući severnobanatski prehrambeno-prerađivački sektor.

Na zajedničkom štandu pokrajinske privrede bilo je ukupno 26 izlagača, a u organizaciji Grada Kikinde nastupili su a.d. “Banini” sa svojim konditorskim programom namenjenim za tržište EU, a.d. “Kikindski mlin” sa različitim vrstama brašna i testenina, po prvi put i proizvođač slatkiša d.o.o. “Morar” iz Kikinde, te d.o.o. “Blik Produkt” sa ambalažom za prehrambenu industriju i proizvođač sapuna s.r. “Zeljković” sa paletom sapuna od kozijeg mleka. Regionalna privredna komora Kikinda promovisla je proizvode d.o.o. “Vinarija Čoka“, prehrambene industrije a.d. “Aleva” iz Novog Kneževca, padejskog d.o.o. “Menta” i lokalnog proizvođača rakija s.r. “Destilerija Šurlan“. Osim predstavnika Grada Kikinde i Regionalne privredne komore Kikinda, na sajmu su bili i menadžeri prodaje a.d. “Banini“, a.d. “Aleva” i d.o.o. “Vinarija Čoka“, tako da je upoznavanje slovenačkih posetilaca sa kikindskim i severnobanatskim, pre svega, prehrambenim artiklima i njihovom degustacijom bila na najvišem nivou. Među izlagačima se, kao nosilac znaka “Najbolje iz Vojvodine”, našao i proizvođač sapuna iz Mokrina s.r. “Eco Product“.

Sajam u Gornjoj Radgoni traje je od 20. do 25. avgusta, a izlaganje naših privrednih društava je za njih bilo bez troškova zakupa sajamskog prostora i plaćanja drugih sajamskih taksi pošto je Grad Kikinda mesto na zajedničkom sajmu obezbedila konkurišući kod Pokrajinskog sekretarijata za privredu. “Agra” u Gornjoj Radgoni je inače najveći sajam prehrambene industrije i poljoprivrede u Sloveniji, a organizator, “Pomorski sejem”, ima izložbeni prostor od 23.000 kvadrata zatvorenog, 27.000 kvadrata otvorenog izlagačkog prostora za različitu poljoprivrednu i drugu mehanizaciju, sa još dodatnih 18.300 namenjenih izlaganju životinja sa manježom i delom  predviđenog za plastenike. U Sloveniji postoji tradicija i kultura posećivanja sajamskih programa, tako da je ovu sajamsku manifestaciju, samo u jednom danu proteklog vikenda, posetilo više od 18.000 posetilaca. Glavni dan za promociju bio je ponedeljak, 23. avgust, kada je održan tradicionalni “Dan Vojvodine”, gde je, u prisustvu brojnih slovanačkih privrednika i medija, promovisana različita ponuda od industrijskih proizvoda, preko hrane do etno-turizma koga su zastupale turističke organizacije Vojvodine i Srbije.

Pokrajinski sekretarijat za privredu deseti put organizovao je zajednički nastup u Radgoni, a Grad Kikinda u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kikinda se treći put za redom našao na ovom sajmu predstavljajući kikindske i severnobanatske privrednike.

Zajednički štand su u prisustvu potpredsednika pokrajinske Vlade i sekretara Sekretarijata za privredu Ivana Đokovića, pored brojnih privrednika, između ostalih, posetili i ambasador Republike Srbije u Sloveniji njegova ekselencija Aleksandar Radovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejan Židan i slovenački predsednik Miro Cerar.