Ovogodišnji rod voća iznad proseka

Print Friendly

Poljoprivredna stručna služba Kikinda organizovala je proteklog vikenda manifestaciju “Otvorena vrata”, kako bi svi poljoprivrednici mogli da pogledaju voćnjak u posedu pomenute službe.

Radi se o zasadu jabuka, na potezu Kinđa, sa ugrađenim sistemom za navodnjavanje, koji je potpuno pokriven protivgradnom zaštitom, kaže dipl. ing. Jelena Kljajić.
Mi smo na ovoj parceli od jednog hektara zasadili 3.300 sadnica jabuka nekoliko najkvalitetnijih sorti. Potom smo voćnjak pokrili protivgradnom mrežom, a onda i ugradili sistem za navodnjavanje – kap po kap. Ukupno smo uložili više od 30.000 evra. Manifestaciju “Otvorena vrata” organizovaćemo svake prve subote u mesecu, kako bi se što veći broj poljoprivrednika upoznao sa kvalitetnom proizvodnjom voća.
Praksa je do sada pokazala rezultate jer se u poslednjih godinu dana znatno veći broj poljoprivrednika opredelio za proizvodnju voća – rekla je Jelena Kljajić.

Inače, ova godina izuzetno ide na ruku voćarima. U vreme razvoja biljaka, temperature vazduha bile su idealne, tako da će ove godine, na voćnjaku Poljoprivredne stručne službe Kikinda, rod biti udvostručen – sa prethodnih 10 na 20 tona po hektaru.
Manifestaciji je prisustvovao veliki broj ovdašnjih poljoprivrednika, koji su na licu mesta mogli da dobiju i informacije u vezi sa proizvodnjom svih poljoprivrednih kultura, s obzirom na to da su bili prisutni i savetodavci naše najstarije i najuglednije poljoprivredne institucije u Kikindi.

radiokikinda.rs | Branislav Ugrinov