Kikindi obećana rekonstrukcija pruga i ruski voz

Print Friendly

Kikinda: Do kraja godine trebalo bi da započne rekonstrukcija pruge Kikinda – Subotica i Kikinda – Beograd, najavio je generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović prilikom posete Kikindi.

Banatom vozovi “jure” prosečno 40 kilometara na sat

Do kraja godine bi Kikinda mogla da dobije i ruski dizel voz, čime će se prevoz putnika umnogome poboljšati. Krajem godine stižu nova dizel vozila i najveći broj biće namenjen za teritoriju Vojvodine. Plan nam je da se osveže pravci Beograd – Kikinda, Kikinda – Subotica i pruga do Žombolja u Rumuniji. Primetno nam svake godine opada promet robe, odnosno prevoz tereta iz Kikinde po zemlji ili u inostranstvo. Od 2011. godine do danas promet robe opao je 65 odsto, što je rezultat stanja u privredi – rekao je Simonović.

Planirano je da se kikindskim privrednicima predloži da investiraju u rekonstrukciju pruge, a uložena sredstva bi im bila odbijena od transporta robe železnicom.

Prosečna nosivost pruge ovog dela Banata je 16 tona, tako da je plan da se to poboljša na 22 tone, a prosečna brzina putničkog voza je 40 kilometara na sat, što je malo – konstatovao je Simonović.

Generalni direktor “Železnica Srbije” sastao se i sa predsednikom Opštine Pavlom Markovim, sa kojim je razgovarao o tome kako da se poboljša kvalitet železničkog saobraćaja.

Novinari su Simonovića upitali zašto u Kikindu nije došao šinobusom, koji iz Beograda do Kikinde putuje do šest sati. On je odgovorio da je svestan tog problema i da će biti urađeno sve što je moguće da se vozom od Kikinde do Beograda stiže za dva, dva i po sata.

dnevnik.rs | A. Đuran