Severnobanatska privreda u Budimpešti

Print Friendly

Regionalna privredna komora Kikinda je u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije, Mađarsko-srpskom trgovinsko-industrijskom komorom i Severnobanatskim upravnim okrugom, u četvrtak, 03. decembra, organizovala Srpsko-mađarski poslovni forum u Budimpešti.

Privrednici iz Kikinde i severnog Banata imali su priliku da predstave svoje proizvode privrednicima i predstavnicima budimpeštanske i drugih trgovinsko-industrijskih komora Republike Mađarske. Nakon promocija, održani su poslovni susreti i degustacija voćnih rakija s.r. “Destilerija Šurlan” iz Novih Kozaraca.

Susretima su prisustvovali predstavnici d.o.o. “Keramika Kanjiža“, d.o.o. “Macval Tea” iz Novog Sada, s.r. “Destilerija Šurlan“, s.r. “Zeljković“, s.z.t.r. “Pavlov” i dr. Prisutnima su predstavljeni i proizvodi preduzeća: a.d. “Aleva” iz Novog Kneževca, a.d. “Kikindski mlin“, d.o.o. “Novum” i d.o.o. “Multipak” iz Kikinde, d.o.o. “Flory” iz Kruševca, d.o.o. “Swiss Nature” iz Beograda, d.o.o “Berko” iz Mola. U holu ambasade je održana i izložba, gde su posetioci mogli da vide proizvode i kataloge svih preduzeća. Na koktelu su posluženi i proizvodi d.o.o. “Atler-fontana” i slatki asortiman kikindskog a.d. “Banini“.

Skup je otvorio Nj.E. izvanredni i opunomoćeni Ambasador Republike Srbije Rade Drobac, uz pozdravne reči predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Sekretara Mađarsko-srpskog poslovnog foruma Varga Imrea, koji predstavlja udruženje najvećih mađarskih preduzeća investitora, kao što su: OTP, MOL i dr. Nakon pozdravnih govora, predstavljanje investicionih lokacija u Kikindi i regionu održao je načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, a proizvodne programe su promovisali predstavnici s.r. “Destilerija Šurlan” i d.o.o. “Macval Tea“, koje pogone ima u Čoki i Padeju.

Prisutni, posebno članovi naše dijaspore u Mađarskoj, su izrazili zainteresovanost za saradnju sa našim preduzećima, kao i za započinjanje poslovanja u Republici Srbiji.

Organizator Poslovnog foruma, Regionalna privredna komora Kikinda, posebnu zahvalnost duguje ministru-savetniku u našoj Ambasadi, gospodinu Otu Kišmartonu, koji je bio začetnik ideje za njegovo održavanje.

Zahvaljujemo se severnobanatskim privrednicima što su se odazvali pozivu da i ovom prilikom predstavimo njihovu delatnost, prepoznajući značaj učešća u ovakvim poslovnim okupljanjima i zalaganje Regionalne privredne komore Kikinda da što bolje prikaže ovdašnje privredne vrednosti u našoj zemlji i tržištima u okruženju.